utorok, decembra 26, 2006

Vianoce 2006


O tom, ako sme vítali Palina už bola reč. Ešte pred tým sme absolvovali dôležitú predvianočnú poradu. Evička sa síce zubami-nechtami bránila, tvrdila, že aj tak každý rok varíme a chystáme to isté, ale Vladuško ako hlava Hujerovskej rodiny ju prehlasoval. A tak sme si chod po chode prešli celý jedálniček. Zistili sme, že máme dostatok kaprov aj filé, zemiaky tiež nechýbali, čo nás však zarazilo bola iba jedna, slovom jedna konzerva hrášku v Evičkinej špajzke. Boženka mala dve, takže vianočný zemiakový šalát bol zachránený. Zásoby kapusty boli dostatočné, sušených hríbov tiež, údené mäsko sa ešte dokupovalo a morka svojou veľkosťou vyhovovala. Na príchod Ježiška sme teda boli pripravení. Štedrovečerná hostina sa začala chystať ešte v sobotu - Vierka do druhej v noci čistila zemiaky na šalát, Vladuško niečo pripravoval a Evička piekla makovník a orechovník. Karlovka zase v nedeľu piekla o dušu, takže sme mali tradičné a neprekvapujúce spoždení. Za babičkou sme prišli krátko po štvrtej. Pištík sa nezaprel a do kvietkov jej vkusne naaranžoval vianočné trubičky. Vydarili sa mu znamenite, to musíme uznať. Tie babičkine sme samozrejme nechutnali, myslel aj na nás veľkou krabicou. Na Trnávku sme sa vrátili za tmy. A vypukol každoročný vianočný zhon. Chlapi sa prezliekli do teplákov a montérok a išli chystať ryby. Palino obaľoval, Vladuško v dvoch fritézach vyprážal, Jurulík vykladal, Riško pozoroval a Martin ako spojka odnášal a prinášal. O štvrť na osem sme si odetí do gala sadli k večeri. Kapustnica bola skvelá, rybacia polievka aj napriek drobným komplikáciám pri výrobe tiež, šalát nemal chybu a ryby boli dokonalé. Prišiel aj Ježiško. Papiera bolo na dva mechy. A darčekov neúrekom. Myslím, že spokojní boli všetci. Vladuško dostal obrovský kotol a sexi zásterku, takže sľúbil, že nám v ňom navarí. Nechýbali žaby v najrôznejších formách a podobách. Spať sme išli hlboko po polnoci. Akurát údené mäsko sme nejedli. Nevládali sme. Brušká sme mali na prasknutie plné. No a polnočnú omšu absolvovali Boženka, Vladuško a Jurko v pondelok o desiatej ráno.

P.S.1 Rodinná hymna zaznela po druhý krát počas telefonátu so zámorím. Gabika s Kaťulkou práve chystali štedrovečernú večeru.

P.S.2 Nesmiem zabudnúť na nádherne pripravené postele. Riško s Vierkou si dali pod Evičkiným drobnohľadom záležať. Spalo sa nám ako v bavlnke.

3 Comments:

Anonymous Anonymný said...

Aby bol obraz uplny, pokusim sa aj ja pridat niekolko mojich myslienok.Najskor sa musim priznat, ze pocet spolustolujucich (11) bol pre mna akosi primaly.Gabuska zabudla spomenut mnozstvo telefonatov so Stevulikom, napr. aj ohladne finalneho ukoncenia stedrovecerneho menu. Bola to vsak len mala naplast za ich nepritomnost.Na druhy sviatok nas potesili svojou navstevou Riskova mama a Juditka, bolo zase veselosti, lebo Hujerovci sa s radostou podelili o svoje uzasne zazitky, ktore obidve menovane este nepoculi.Darceky boli fakt skvele, neviem ci som naozaj tak posluchala, lebo sa mi zdalo, ze to Jezisko az prehnal. Myslim si vsak, ze ziadny darcek neprekonal tu skutocnost, ze sme boli opat vsetci(teda skoro)spolu a vychutnavali tu fantasticku atmosferu, ktoru dokazu vykuzlit len HEJEROVCI.

10:29 AM  
Anonymous Anonymný said...

Caute rodinka, tak Vam opisem Kanadske vianoce. Prebehli v klude a pokoji, tak ako to ma byt. Gabika den predtym urobila salat, aby sa odlezal a az pred vecerou sme pridali majonezu. Ja som obalovala a vyprazala vybornu rybu volala sa
Sole, ale naco Vam to pisem ,aj tak ju nepoznate. Gabika varila kapustnicu. Chalani pripravili stromcek dole pri krbe a zapalili v nom. Okolo 18 hod sme uz seleli pri stole, ktory som naaranzovala Ja Katulka, prijemne nam k tomu vyhravala vianocna hudba od Bozky a odomna.Vecera prebehla, tak ako ju poznate. Kapustnica bola vyborna, ryba uzasna a salatik skvostny. Po vecery sme si rozdali darceky a bolo ich vela, asi sme vsetci posluchali, aj Masenka dostala hracky. No poviem Vam otvorene, ten nas Hujerovsky zhon ma tiez nieco do seba . Dnes sa pripravujeme na malu oslavu Noveho roku, ale okolo 22 hod. pojdeme uz spat, lebo rano okolo 6 hod vstavame a v 7 hod. razime na letisko smer Toronto-Praha. Drzte palce nech vsetko dobre dopadne. Vsetkych pozdravuje Katulka a zbytok rodiny

11:42 PM  
Anonymous Anonymný said...

Stastlivy novy rok,hlavne vela zdravia a spokojnosti vam vsetkym zelaju vasi z Kanady.
Tak navstevu od Unhostskych mame za sebou,bola kratka ale zato vzrusujuca,ved ako inac.Skoncila na zlej note,Katulienka a neskor aj ja sme dostali chripku,kym zabicka prisla domov,stratila hlas.
Velmi ma to mrzi ale co sa da robit.Tieto bleskove navstevy nas nechavaju smutnych,kym sa spametame ze prisli,uz su tu neni.
Tak mozna niektore leto bude lepsie.
Vsetkych zdravi M.t z Kanady

7:33 PM  

Zverejnenie komentára

<< Home