piatok, marca 17, 2006

Pištík a šišky


Hádajte, koľko šišiek má Pištík v ústach. Za správnu odpoveď dostanete sladkú odmenu. Na najbližšej rodinnej oslavičke, ktorá bude v sobotu. Vlastne vás týmto všetkých srdečne pozývam. Ku Evičke na Trnávku. A teraz k tým šiškám. Pištík si v čase fiašiangovom zaspomínal na svoje mladícke časy. Keď spával v jednej posteli s vlčiakom a keď pred hladnými súrodencami ukrýval buchty v kredenci. Splesniveli mu. Ale aspoň mu ich nikto nezjedol. Jeho obavy z apetítu brata a sestier boli oprávnené. Nie nadarmo platí v našej rodine heslo o tom, že kto zaváha, má smolu. Pištík ju pravdepodobne niekoľko krát mal, život ho naučil a chýb sa vyvaroval. A preto jedol aj niekoľko buchtičiek, šišiek a iných pochutín naraz. Tak, ako v tomto prípade. Pištík má ešte niekoľko obdivuhodných vlastností. Napríklad vie čarovať. Skutočne. Tak napríklad vie nechať zmiznúť hodinky. Pripraví vás aj o prsteň zavesený na šnúrke (nie, neprestrihne ju). A s kartami predvádza hotové zázraky. Pištík tiež varí a pečie. A zavára. Najradšej mám jeho telefonáty s Boženkou na tému, čo ktorý z nich ukuchtil, aký úžasný recept v ktorom televíznom programe videli alebo s akým kulinárskym nápadom sa im nedávno ohlásil Vladuško. Tieto debaty sú aktuálne najmä v čase, keď dozrievajú uhorky, marhule a čučoriedky. Pištík je aj veľký športovec. Vlastne, pri pohľade pravde do očí treba úprimne priznať, že hviezdne časy už má za sebou. Vtedy aktívne prehadzoval loptu ponad vysokú sieť, chodil na tréningy a v trolejbuse mu občas zvonil budík v taške s vecami. V tej taške dokonca našiel aj tehlu. Kto mu ju tam asi tak zabalil? Ďalšia hádanka, tento krát však bez sladkej odmeny. Lebo odpoveď je nad slnko jasnejšia. Jeho súrodenci. Pištík aj trénoval. Najprv ženy a potom neskôr mladých chlapcov. Nehľadajte v tom žiadnu úchylku, skrátka takto to život priniesol. Trénoval aj nás (Mirku a mňa), ale volejbalové talenty v nás zjavne nedriemali. Skôr hlboko spali a dodnes sa neprebrali. Pamätám si, ako sme ho raz na Zrínskeho našli s achilovkami natretými nejakou žltou masťou, ako ochkal a achkal. Príčina? Mladým chlapcom ukazoval, ako sa správne padá. A zabudol, že na plné nasadenie už nemá tú správnu formu...Skoro som zabudla. Pištík robí vianočné oplátky. Prevzal po babičke nielen stroj, ale aj cit na ten správny pomer múky, mlieka a ďalších dôležitých ingrediencií. Tento rok mu intenzívne pomáhali Palino s Davidom. Starali sa o to, aby boli oplátky dostatočne rovné. Boli nielen dostatočne rovné, ale aj dostatočne chutné. Pištík je tiež mimoriadne bystrý. A má obchodného ducha. Jeho podnikateľské aktivity sú poriadne rozvetvené. Len tak námatkovo si v pamäti vybavujem čiapky, kravaty, zábavnú pyrotechniku a automobily. Teraz zakotvil pri bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a tak sa mi vidí, že sa našiel. Dúfam, že sa nestratí.

4 Comments:

Anonymous Anonymný said...

Musim upresnit Gabusku, ze oslavovat sa bude az o tyzden, presne 25.3., lebo jeden z oslavencov ma preteky. Hadajte ktory? Miesto nemame s Eviko este upresnenel lebo na Trnavke konecne panuje stavebny ruch, tak podla toho sa dohodneme. Nech to bude kdekolvek, slubujem kulinarske hody. Co Ty na to Katulka? Nie je niekde v supliku lacna letenka?

11:48 AM  
Anonymous Anonymný said...

Pistik podla napovedy na fotke si dal do svojich malych ustociek 3 šišky.

1:34 PM  
Anonymous Anonymný said...

Pištík,mal v puse 5 šišiek. Popozerám sa po nejakých letenkách, už ma to láka domov, ale aj u nás je čulý stavebný ruch.
Tak neviem, či budem mocť s kľudným svedomím opustiť mojho
chbb ing.arch.doc. ... atď. Veď
viete o aké profesie ešte ide.
Vaša Kaťulka

5:32 PM  
Anonymous Anonymný said...

Tie tri šišky, čo ukazuje Romuško, boli len v medzičase. Pištík si ich v puse upratoval, aby tam vošli ďalšie tri, ale vošli sa mu už len dve. Hoci som presvedčená, že keby tak veľmi chcel, na tú šestku by sa dostal. Veď keď bude poctivo trénovať, ktovie, koľko ešte?
Ev.

12:28 PM  

Zverejnenie komentára

<< Home