utorok, marca 14, 2006

Jedáci


Naši chlapci sú piati. David, Palino, Roman, Martin a Tomáš. Keď urobíme redukciu podľa zemepisných šírok a zameriame sa na európsky kontinent, ostanú nám štyria. Davida necháme za veľkou mlákou. No a na účely týchto riadkov urobíme ešte redukciu podľa skonzumovanej stravy. Možno sa vám to zdá čudné, v skutočnosti je to parameter kľúčový. Po tomto opatrení nám ostanú chlapci traja. Tomáško vypadáva. Jedlo totiž nie je jeho doménou. Zatiaľ, podotýkam. A nám ostane trojlístok Romanko, Palinko a Martinko. Jedáci na pohľadanie. Najmä Romčo mal túto vlastnosť už od ranného detstva. V živej pamäti máme historky o tom, ako vo výťahu u Evičky v práci konzumoval surové nožičky párkov. Rovnako nezabudnuteľné je zdesenie v jeho očkách potom, ako mu Boženka ponúkla na večeru krupicovú kašu. Evička ho našťastie upokojila slovami, že doma naozaj dostane skutočnú večeru. V preklade to znamená, že dostane mäsko. Romuško je hádam jediný človek na svete, u ktorého vyvolali šúľance s makom zápal pľúc. Na obed mu ich ponúkla babička. Jej malý vnúčik vzápätí avizoval ťaživú bolesť na prsiach, dokonca sa ho zmocnilo niekoľko prudkých záchvatov kašľa. Pred nevyhnutnou hospitalizáciou ho zachránila – kto iný ako Evička. Šúľance si po návrate z práce pripravila s oškvarkami a tvarohom. Táto kombinácia Romuška tak šokovala, že zabudol aj na ťaživú bolesť aj na kašeľ a prekvapeným hláskom zvolal: ,,Aj takto sa to dá jesť?“ Martinko v detstve výnimočným apetítom nevynikal. Práve naopak. Ale na babičkine slížičky ham ham nedal dopustiť. Prelom prišiel v čase pubertálnom. Romuškove porcie ho zjavne motivovali. V snahe vyrovnať sa im postupne zväčšoval objem stravy na svojom tanieri až napokon svojho o pol roka staršieho bratranca dobehol. Čo sa Palinka týka, jeho detské časy sú do veľkej miery zahalené rúškom tajomstva. Jeho váha sa však v každom prípade odvíjala od babičkinej prítomnosti v Nemecku. Keď vo Frankfurte bola, stúpala. Keď odišla, klesala. Tým nechcem povedať, že ho Vladuško s Vierkou trápili hladom. Ale babičkina strava je babičkina strava (až na tie šúľance, samozrejme). Dnes sú porcie našich chlapcov relatívne vyrovnané. A hlavne bohaté. Niekedy im dokonca ani taniere nestačia. A niekedy sa zase nestačíme čudovať my ostatní, že kam tie kuracie prsia, na ktoré sme mali takú veľkú chuť, zmizli. A chlapci sa sediac za stolom iba popod fúzy usmievajú. Že do bruška zmizli, oznámia nám. Priznávam, takéto situácie sa u nás v rodine stávajú zriedkavo. Lebo u nás sa varí ako pre armádu. Tým som myslela kvantitatívnu stránku pokrmov. Kvalitatívna pripomína Interhotel, prinajmenšom. Na tom si Boženka, Evička a Vladuško dávajú záležať. To sú hlavní rodinní kuchtíci. Nestratí sa ani Pištík, to bez debaty. Akurát sa v kuchyni čo sa varenia týka až tak aktívne neangažuje. Keď tak nad tým premýšľam, my všetci ich výtvory s veľkou radosťou papkáme. Ale je pravda, že vyššie spomenutú trojicu nikto z nás neprekoná. To je skrátka celkom iná liga.

4 Comments:

Anonymous Anonymný said...

Len by ma zaujimalo co by nasi chlapci jedli keby prisla ta vtacia chripka aj na sliepky? Co by jedli obavam sa hlavne o Romuska bo ten veci mucneho charakteru neoblubuje, Matusko si da aj z tataracika, Palinko lubi i jogurtiky ale chudacik Romusko by asi umrel od hladu.

8:33 AM  
Anonymous Anonymný said...

K tomu jedáctvu, ja si pamatám, že Palinko tiež dobre papkal, už od malička, ešte ani nevedel chodiť, ale už v jednej ruke držal klobásku a zajedal to mladou cibulkou.Tomu sa povie skutočne dobrý apetit.

8:32 PM  
Anonymous Anonymný said...

A Boženka práve skonštatovala, že Miruška vyjedala kôš. Na odpadky. Najradšej mala šupky od Nitrana (to je saláma) a k tomu kôrku z citróna. Nuž proti gustu...

11:30 PM  
Anonymous Anonymný said...

Neviem, preco si vsetci myslite, ze Tomasko nie je dobry jedak. Ved cukrikovej polievky by zjedol litre, spagetky s kecupikom na kila a bombonikov na tony. Ze neje maso? Co na tom. Kravy zosaleli, slepiciam hrozi chripka, svinky ohrozuje slintacka a krivacka, zelenina je samy insekticid, ryby ziju vo vode plnej tazkych kovov, ale cokolada, to je ono! Tej nic nehrozi, ani z nej. Leda tak poriadna zacpa.

8:11 AM  

Zverejnenie komentára

<< Home